Fordítás

Donhu

Véleményeim, avagy ezt haluzom nap mint nap. Kommentáljatok mindent! Kíváncsi vagyok a véleményeitekre!

Utolsó kommentek

  • Gergő Lőrinczy: @Bandris33: Most lehet hogy nem ide tartozik, de mennyi 21 milliónak az egy tizede? (2017.07.15. 04:29) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: *Az utolsó mondatot azt hülyeségből írtam. (2017.02.04. 14:44) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: Hogy van a Puttó nyerési esélye? Mert én ki akarom számolni ha van egy 2 mezős játék. (2017.02.04. 14:39) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @L.A.M.: Basszus, hülye vagyok, a kérdés végét visszavontam. Nem 45-ből kell ötöt eltaláni, hane... (2016.12.03. 00:42) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @Bandris33: Hátha még olvasod ezt a blogot. Nekem az Eurojackpot esélyeivel van problémám. Az öt... (2016.12.03. 00:37) Lottó nyerési esélyek.
  • Utolsó 20

Mégegyszer..

2007.08.10. 19:50 | Bandris33 | Szólj hozzá!

Címkék: kiemeltenérdekes

Nem hiszitek el, hogy milyen fincsi üdítőt ittam. Hogy mi van benne? Nos, lássuk csak..

Maltodextrin: Maltol. Ízfokozó, étkezési sav. Elvileg ártalmatlan.

Aszpartán: Édesítő szer. Hatása: Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcserebetegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartámmal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltűntetni, hogy fenilalanint tartalmaznak!

Szacharin:  Közel száz éve ismerjük, 300-szor édesebb a cukornál, nátriumsóját használjuk, sütésnél fémes mellékíze van, savas közegben elbomlik.

ciklamát: 30–40-szer édesebb a cukornál, káliumsóját használjuk. Főzésnél, sütésnél hosszú távon nagy hőt kibír. Alkalmazásának akadálya: nagyon drága.

Aceszulfám K: Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább a - nyilvánosságra sohasem hozott - Hoechst féle vizsgálati eredményre hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objetiv felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.

Trinátrium-citrát: Térfogat növelő. C6H5Na3O7.2H2O Megjelenés: Szagtalan fehér kristályos por vagy granulátum. pH: 7.5 - 9

Trikalcium foszfát: Tapadást gátló anyag, és térfogatot növelő.

Xantán-gumi: Sűrítő anyag. Mikrobiológia úton készül szolocukorból, kukoricaszirupból. Egy tisztán cukrokból álló, nem lebomló, tehát kalóriamentes poliszacharid. Ennek a nevén kivül semmi köze a gumihoz.

Nátrium-karboxi-metil-cellulóz: Térfogat illetve tömegnövelő. Emésztési zavarokat okozhat.

Gumiarábikum: Szerepe: hordozóanyag, stabilizálószer, térfogatnövelő, tömegnövelő. Hatása: allergén. Egyébként ez a szenegál-akác kérgéből kinyert gyanta.

Kalcium-karbonát: Színező anyag. Csomósodásgátló, térfogatnövelő. Eredet: Természetes, fehér ásványi anyag. Funkció és jellemzők: Felületek bevonására használt fehér színű anyag. Összetapadást gátló és töltőanyag (gyógyszerészeti hordozóanyag), továbbá befőttek stabilizátora.

Tartrazin: Színező anyag, Térfogatnövelő. Hatás: allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Ausztriában 1984 óta tiltott, Svájcban szintén. Ez már csak azért is vicces, mert az ital neve alatt a SWISS FORMULAR olvasható. Biztos nem a tartrazinra utaltak :)

Narancssárga S: Színező anyag. Másik neve: Alkanna. Sok termékben használják. Mellékhatások: Minthogy ez egy azoszínezék, intoleranciát válthat ki szalicilát-érzékeny emberekben. Ezen felül hisztamin felszabadító, ezért fokozhatja az asztma tüneteit. Benzoátokkal keverve hiperaktivitást válthat ki gyermekeknél.

Allura vörös: Színező anyag. Felhasználás: Korlátozott használat édesipari és hústermékekben. Mellékhatások: Mivel ez egy azo színezék, intoleranciát okozhat szalicilokra érzékeny embereknél. Továbbá, hisztamin felszabadító, így felerősítheti az asztmás tüneteket. Benzoátokkal keverve gyermeknél hiperaktivitást okozhat. Egyik lebomlási terméke nagy koncentrációban állatoknál húgyhólyag-rákot okoz.

Ponszó 4R: Szintetikus színezék. Sokmindenben használják. Mellékhatások: allergén, és pont mint a fentieknél. Már le sem írom. Talán csak annyit, hogy benzoátokkal keverve hiperaktivitást válthat ki gyermekeknél.

Brillant kék: Kék színező. Hatás: allergén, karcinogén. Allergiás reakciót vált ki. Patkányokban rákkeltő, kromoszómakárosodást okoz.

Titánium-dioxid: Fehér színező. Végre egy természetes, fehér ásványi anyag. Funkció és jellemzők: Felületek bevonására használt fehér színezék, a termékek rétegeinek elválasztására használják, valamint fogkrémekben fehérítő anyagként.

Nyomokban tartalmaz még Fenilalanin-t. Ez a Canderell édesítő szer egyik alapanyaga, természetazonos fehérjealkotó aminosav. Elvileg nem káros, mert keresztülhalad a bélsejten és behatol a májkapuérben folyó vérbe, amely a májig szállítja és ott résztvesz a szervezet általános anyagcseréjében. Elvileg.

Hmmm, nyámíííí. 

A bejegyzés trackback címe:

https://donhu.blog.hu/api/trackback/id/tr79137105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása