Fordítás

Donhu

Véleményeim, avagy ezt haluzom nap mint nap. Kommentáljatok mindent! Kíváncsi vagyok a véleményeitekre!

Utolsó kommentek

  • Gergő Lőrinczy: @Bandris33: Most lehet hogy nem ide tartozik, de mennyi 21 milliónak az egy tizede? (2017.07.15. 04:29) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: *Az utolsó mondatot azt hülyeségből írtam. (2017.02.04. 14:44) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: Hogy van a Puttó nyerési esélye? Mert én ki akarom számolni ha van egy 2 mezős játék. (2017.02.04. 14:39) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @L.A.M.: Basszus, hülye vagyok, a kérdés végét visszavontam. Nem 45-ből kell ötöt eltaláni, hane... (2016.12.03. 00:42) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @Bandris33: Hátha még olvasod ezt a blogot. Nekem az Eurojackpot esélyeivel van problémám. Az öt... (2016.12.03. 00:37) Lottó nyerési esélyek.
  • Utolsó 20

Menedzser szemlélet

2006.12.30. 13:04 | Bandris33 | 5 komment

Címkék: menedzser

 

Verítékkel vagy ésszel?

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fura falu. Csodálatos hely volt, de akadt egy probléma: a faluban nem volt víz, csak ha esett az eső. A falu öregjei elhatározták, hogy szerződést kötnek valakivel, aki naponta vizet hord a faluba.

Ketten ajánlkoztak, és a falu öregjei mindkettőjükkel megállapodtak. Úgy gondolták, egy kis versengés alacsonyan tartja majd az árakat, és a falu esetleg többletvízhez juthat.

Az egyik vállalkozó, Ed azonnal elrohant, hozott két acélvödröt, és folyamatosan ide-oda rohangált a tó és a falu között, ami egy mérföldnyi távolságot jelentett. Azonnal pénzhez is jutott, hiszen reggeltől estig merte a vizet két vödrével a tóból. A falu által épített nagy betontartályba ürítette őket. Minden reggel korábban kelt, mint a falu többi lakója, hogy ellenőrizze, elegendő víz van-e a tartályban. Keményen dolgozott, de nagyon örült a pénznek és annak, hogy megszerezte a két szerződés egyikét.

A másik vállalkozó, Bill eltűnt egy időre. Hónapokig senki sem látta, ami Edet nagy örömmel töltötte el, hiszen nem volt konkurenciája. Egyedül ő fölözhette le a hasznot. Bill nem kelt versenyre Eddel, hanem üzleti tervet írt, céget alapított, kerített négy befektetőt, szerzett egy alkalmazottat, aki irányítja a munkát, és négy hónappal később visszatért csapatával. Egy éven belül emberei hatalmas csővezetéket építettek rozsdamentes acélból, mely összekötötte a falut a tóval.

A nagyszabású felavatási ünnepségen Bill bejelentette, hogy az ő vize tisztább, mint Edé. Tudta, hogy a lakosok panaszkodtak az Ed által szállított víz tisztaságára. Azt is közölte, hogy a nap 24 órájában képes vizet szolgáltatni a hét minden napján. Ed csupán hétköznap hordott vizet. Hétvégén nem dolgozott. Azután bejelentette, hogy 75 %-kal olcsóbb áron nyújtja ezt a jobb minőségű és megbízhatóbb szolgáltatatást, mint Ed. A falu harsányan éljenezte őt, és máris mindenki megrohanta a Bill csővezetéke végére szerelt csapot.

Ed állta a sarat, azonnal ő is leszállította az árait 75 %-kal, vett még két vödröt, és ettől kezdve minden útjára négy vödröt cipelt magával. Hogy emelje szolgáltatása színvonalát, felbérelte két fiát segítőtársként az éjszakákra és a hétvégekre. Amikor a fiai egyetemre mentek, a következő szavakkal bocsátotta el őket: „Siessetek vissza, mert egyszer a tiétek lesz ez az üzlet.”

Két fia valamiért mégsem tért vissza többé az egyetem elvégzése után. Végül Ednek nehézségei támadtak az alkalmazottakkal és a szakszervezettel. A szakszervezet magasabb béreket és több juttatást követelt, valamint azt, hogy tagjainak egyszerre csak egy vödröt kelljen cipelniük.

Bill közben rájött, hogy ha ennek a falunak víz kell, bizonyára más falvaknak is kell a víz. Átírta hát üzleti tervét, és elkezdte világszerte árulni gyors, nagy teljesítményű, olcsó vízszállító rendszerét. Minden egyes vödör vízen csupán 1 pennyt keresett, de naponta több milliárd vödör vizet szállított.

Mindegy, hogy ő személy szerint dolgozott-e vagy nem, emberek tömegei fogyasztották a tőle származó, több milliárd vödörnyi vizet, és a pénz csak úgy dőlt a bankszámlájára. Bill olyan csőrendszert fejlesztett ki, mely a pénzt hozzá, a vizet pedig a falvakba szállította.

Bill boldogan élt, amíg meg nem halt, Ed viszont egész életében majd megszakadt a munkában, és élete végéig anyagi gondokkal küzdött. Itt a vége, fuss el véle!

Bill és Ed története éveken át jó útmutatással szolgált. Segítséget nyújtott a döntéshozataloknál. Gyakran felteszem magamnak a kérdést:
- Csővezetéket építek vagy vödröket cipelek?
- Verítékkel dolgozom vagy ésszel?

Forrás > Robert T. Kiyosaki: A CASHFLOW-négyszög (részlet) Bagolyvár Kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://donhu.blog.hu/api/trackback/id/tr1024999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.01.11. 16:20:28

Van akivel ezt nem tudnád elfogadtatni valós példával, sőt még ő magyarázná el neked a dolgokat...

Asszem ha lesz időm visszatérek és még körbenézek itt. :)

Andrej · http://www.donhu.freeblog.hu 2007.01.11. 19:42:13

Zoli!
Biztos vannak olyan emberek, akik többre értékelik a fizikai munkát, mint a szellemit. Sokáig csak ilyenekkel találkoztam. Viszont megismertem a másik oldalt is, mint lúk szkájvóker a sötét oldalt, és nekem is megtetszett. (Hoppá, lehet, hogy ly-os a j-é? :)
20 éves koromig fizikai munkával kerestem a kenyerem, ugyan is szakmunkást végeztem. Csak később jöttem rá, hogy ideje lenne tanulni. Most kezdem a 9. félévemet az egyetemen, és mindent közgazdász azaz menedzser szemszögből nézek. Mit hol lehet ésszerűsíteni, hogyan lehetne a feszültségeket oldani, vállalatot vezetni, embereket ösztönözni, termelékenységet javítani, stb.. Életformám lett a gondolkodás, a jobbítás.
Nem ítélem el azt sem, aki hegeszt, azt sem aki festőként dolgozik (főleg mert én is ezt teszem nyáron, immár 11-12 éve), de azért szeretném azt hinni, hogy nem válik a hátrányomra a suli (ott a létra tetején:).

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2007.01.12. 16:09:23

Én most nem a fizikai munka vs. szellemi dologra gondoltam, hanem inkább arra, hogy sokan vannak, akik megmagyarázzák neked, hogy példádban Bill több száz ember munkáját teszi tönkre és ennek következtében nem lehet más csak maga a főgonosz.

Andrej · http://www.donhu.freeblog.hu 2007.01.12. 17:18:31

Hát igen. Vághatnánk a fát kézzel. Meg hordhatnánk a vizet vödrökben a kútról. De ilyen felfogással az ősember szintjén megakadtunk. Egyébként Bill nem tönkreteszi több száz ember munkáját, hanem megkönnyíti az életüket. Nekik már nem lesz gondjuk a vízre, csak kinyitják a csapot és kész. Nem tudhat mindenki szőni, de mindenkinek szüksége van ruhára. Nem érthet mindenki a házépítéshez, de lakni csak kell. Ezek szerintem ész érvek. Az, hogy kell-e kamerás mobil, az már más kérdés, az már a fogyasztói társadalom elkényelmesedése.
Szerintem annak nem tetszik a fejlődés, aki nem tud olyat felmutatni, amivel annyi pénzt kereshet, mint a szomszéd. Aki nem képes a munkájával meggazdagodni. Sajnos a demokráciánál és a kapitalizmusnál még nem találtak ki jobbat.
süti beállítások módosítása