Fordítás

Donhu

Véleményeim, avagy ezt haluzom nap mint nap. Kommentáljatok mindent! Kíváncsi vagyok a véleményeitekre!

Utolsó kommentek

  • Gergő Lőrinczy: @Bandris33: Most lehet hogy nem ide tartozik, de mennyi 21 milliónak az egy tizede? (2017.07.15. 04:29) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: *Az utolsó mondatot azt hülyeségből írtam. (2017.02.04. 14:44) Lottó nyerési esélyek.
  • Gergő Lőrinczy: Hogy van a Puttó nyerési esélye? Mert én ki akarom számolni ha van egy 2 mezős játék. (2017.02.04. 14:39) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @L.A.M.: Basszus, hülye vagyok, a kérdés végét visszavontam. Nem 45-ből kell ötöt eltaláni, hane... (2016.12.03. 00:42) Lottó nyerési esélyek.
  • L.A.M.: @Bandris33: Hátha még olvasod ezt a blogot. Nekem az Eurojackpot esélyeivel van problémám. Az öt... (2016.12.03. 00:37) Lottó nyerési esélyek.
  • Utolsó 20

Csúnya emberi tulajdonság 1.

2007.04.24. 21:33 | Bandris33 | Szólj hozzá!

Címkék: emberi tulajdonságok

Emberek lenézése, arrogancia.

Arrogancia vagy gőg a neve a valaki által saját magánál kevesebbre tartott személyekkel (kisebbekkel, tudatlanabbakkal, tájékozatlanabbakkal, szegényebbekkel, alacsonyabb rangúakkal) szemben mutatott túlzott büszkeség, öntudat és felsőbbrendűség megnyilvánulása viselkedésben, gesztusokban és fogalmazásban.

Ez több okból is előfordulhat. Esetleg azért, mert úgy érzik az arrogáns emberek, hogy ők többek a másiknál és ezt ki is mutatják. A dolognak az első fele rendben is lenne, mert vannak olyanok, akik megmérettetnek és könnyebbnek találtatnak, ezáltal tényleg lehet rangsort állítani ember és ember között, de az, hogy valaki "mérleggel a hóna alatt járkáljon", na az már hagy némi kívánni valót maga után. Gyakran az ilyen viselkedésben az erőltetés, az erőlködés tapasztalható.
(Azt nem hiszem, hogy szimplán így születik az illető, bunkó és beképzelt, mert ez mind tanulható tulajdonság.)

Könnyű az embernek elkerülni ezt a hibát, mégpedig önvizsgálattal. Na nem arra gondolok, hogy megkérdem magamtól: "tényleg én vagyok a jobb?", hanem arra, hogy azt a kérdést teszem fel, hogy: "szükséges legyőznöm mindenkit, és nekem a legjobbnak lennem?". Ugyan is a csúcson baromi magányos az ember.

Aki arrogáns, az a párbeszédben arra törekszik, hogy  ő határozhassa meg a kommunikáció stílusát, tartalmát, általában a szabályait. Ezzel ugyanis behozhatatlan előnyre tesz szert.

Az arrogáns személy nem csak indokolatlanul bízik saját képességeiben, de keresi is azt a foglalkozást, helyzetet, szerepet, ahol a nálánál ”kevesebbeket” rendre utasítja vagy helyre teheti.

Sajnos a mai világban farkastörvények működnek, de mivel nem vagyunk egyformák, ezért minden téren különböző teljesítményt nyújtunk. Van aki ebben jobb, van aki abban. El kell ismerni, ha valaki másban kiemelkedőbb mint mi, sőt, ez jobb ha minket csak többre sarkall, mint ha - jó Magyar szokás szerint - lenéznénk az illető aktuális teljesítményét. (főleg, ha meg sem közelítjük azt).

Tehát nézzünk tükörbe, mondjuk ki, hogy nem nézünk le senkit pusztán kedvtelésből, és nem akarjuk, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, még ha a miénk él is. Ha ezt őszintén meg tudjuk tenni, - bár sokszor hazudunk magunknak- akkor ezt egyenlőre elkerültük.

A bejegyzés trackback címe:

https://donhu.blog.hu/api/trackback/id/tr5763124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása